ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ Εκτύπωση E-mail

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ,χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,αναπνευστική αποκατάσταση

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ
     Η ένταξη των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε ένα πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην αύξηση της ικανότητας για άσκηση καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στο σχήμα 4 απεικονίζεται η ανασταλτική δράση ενός προγράμματος αποκατάστασης στο φαύλο κύκλο που προκαλεί η ακινησία, ενώ στο σχήμα 5 παρουσιάζονται τα ωφέλοι ενός προγράμματος αποκατάστασης στη συμπεριφοράς του ασθενή. 
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Σχήμα1

Σχήμα1 . Απεικόνιση του <<φαύλου κύκλου >> (Α)  της δύσπνοιας και της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας που οδηγεί σε αυξημένη αναπνευστική απαίτηση σε ασθενείς με Χ.Α.Π. Ένα πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης (B) που περιλαμβάνει συστηματική σωματική άσκηση οδηγεί σε διακοπή αυτού του κύκλου και βελτίωση της ποιότητας ζωής (Cooper C.B., 2001)

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Σχήμα2

Σχήμα 2. Αλυσίδα παραγόντων που οδηγούν στην αλλαγή συμπεριφοράς και βελτίωση της υγείας μετά από πρόγραμμα αποκατάστασης (Bourbeau, 2004).

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης αφού βελτιώνει την ικανότητα για άσκηση, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και λειτουργία, μειώνει τη δύσπνοια και αυξάνει τη ποιότητα ζωής  σε ασθενείς με μέτριου και σοβαρού βαθμού Χ.Α.Π. (Vogiatzis, 2008). Η προπόνηση ενδυνάμωσης με χρήση αντιστάσεων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης επιφέρει πρόσθετα αποτελέσματα στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής των ακρών (Vogiatzis, 2008) ενώ η αύξηση της δύναμης των αναπνευστικών μυών σε ασθενείς με αναπνευστική μυϊκή αδυναμία φαίνεται ότι επιδρά πολύ θετικά (Weiner P and Weiner M, 2006). Η υποστήριξη με Ο2 κατά τη διάρκεια της άσκησης οδηγεί τον ασθενή να προπονείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ένταση προπόνησης (Emter et al, 2003) ενώ η εφαρμογή νευρομυϊκής ηλεκτρικής διέγερσης θεμελιώνεται ως μια νέα μέθοδος βελτίωσης της λειτουργικής ικανότητας σε ασθενείς με σοβαρού τύπου Χ.Α.Π. και σοβαρή μυϊκή ατροφία (Neder et al., 2002). Επίσης η αποφόρτιση των αναπνευστικών μυών με χρήση συσκευών αποτελούν χρήσιμες τεχνικές ενώ η εισπνοή αεριών ελαφρύτερων του Ν2 του ατμοσφαιρικού αέρα όπως το Ηe αποτελεί μια νέα μέθοδος πολλά υποσχόμενη, αφού θέτει τους ασθενείς ικανούς να ασκούνται και να απολαμβάνουν τα ωφέλοι της άσκησης βελτιώνοντας την καρδιακή παροχή κυκλοφορία του αίματος προς τους εργαζόμενους μυς (Palange et al., 2004).

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Έχουμε 1 επισκέπτη online
Σύνολο Επισκεπτών: 3600910