ΑΚΡΟΣ ΠΟΔΑΣ-ΠΡΗΝΙΣΜΟΣ Εκτύπωση E-mail

 

ΠΡΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΑ

 
 

 

Τί είναι?πρηνισμος

Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής βάδισης το πρώτο τμήμα που ακουμπά στο έδαφος είναι η πτέρνα. Στη συνέχεια και όσο προχωρά ο κύκλος της βάδισης ακουμά το έξω μέρος της μεσότητας του πέλματος και τέλος η φόρτιση μεταφέρεται στο μεγάλο δάκτυλο όπου γίνεται και η προώθηση του σώματος. Εάν η ΄φορτιση στη μεσότητα του άκρου πόδα γίνεται στην εσωτερική πλευρά του πέλματος τότε έχουμε αυτό που λέγεται «πρηνισμός του άκρου πόδα». Ο πρηνισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως τενοντίτιδα του Αχιλλείου τένοντα, πόνο στην πτέρνα, προβλήματα στη μέση και ενοχλήσεις στα γόνατα.

 

 

 

 

Πώς συμβαίνει?

Ο πρηνισμός του άκρου πόδα συνήθως οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες συγγενούς τύπου. Με άλλα λόγια τις πιο πολλές φορές κάποιος γεννιέται με αυτή τη δυσλειτουργία. Μερικές φορές όμως ο πρηνισμός αυτός οφείλεται σε τραυματισμό ή υπερχρησία, η οποία οδηγεί σε χαλάρωση των συνδέσμων του άκρου πόδα.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα?

Ο πρηνισμός του άκρου πόδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ποδική καμάρα, στην πτέρνα, στην ποδοκνημική, στα γόνατα, στα ισχία και στη μέση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση?

Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει το πόδι και θα παρατηρήσει τον τρόπο που περπατάτε ή τρέχετε. Επίσης πρέπει να παρατηρήσει εαν τα παπούτσια σας λειώνουν περισσότερο στην έσω επιφάνειά τους ή όχι.

 

Πώς θεραπεύεται?

Εάν ο πόνος επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων (χρόνια φλεγμονή) και παρατηρείται πρηνισμός στον άκρο πόδα ενδείκνυται απόλυτα η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων μετά από ανάλογη μέτρηση (πελματογράφημα). Είναι η μοναδική λύση που θεραπεύει τα συμπτώματα του πόνου γιατί με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων, μετά από την διάγνωση με το πελματογράφημα, η κατανομή των φορτίων στα κάτω άκρα αγγίζει τα φυσιολογικά επίπεδα κι έτσι δεν υπερφορτίζονται και κατ’επέκταση δεν φλεγμένουν επιμέρους τένοντες ή αρθρώσεις. Τα ορθωτικά πέλματα κατασκευάζονται από διάφορα υλικά που κυμαίνονται από πολύ μαλακά σπογγώδη μέχρι σκληρά πλαστικά και επιλέγονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, τις δραστηριότητες και την πάθηση του κάθε ασθενή.

 

Πώς μπορώ να προλάβω τον πρηνισμό του άκρου πόδα?

Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο πρηνισμός του άκρου πόδα είναι μια ανατομική ανωμαλία με την οποία γεννιέται κανείς. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει πρόληψη για τον πρηνισμό. Όμως με τη χρήση των κατάλληλων ορθωτικών πελμάτων μπορεί να γίνει πρόληψη των συμπτωμάτων του πρηνισμού.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3996092