ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Εκτύπωση E-mail

ΑΣΚΗΣΗ,ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ,ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΝΕΦΡΑ, ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ,ΝΕΦΡΟΚΑΘΑΡΣΗ,ΙΑΣΩ

 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΗΣ  

 

  ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

 

    Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από προγραμματισμό και συστηματοποίηση και να έχει στόχο τελικά την ανώτερη δυνατή ατομική απόδοση. Η δομή του προγραμματος θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένη που να βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, την ευλυγισία , την ισορροπία, τη νευρομυϊκή συναρμογή και την ενδυνάμωση των μυών.

      Τα ωφελεί της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 4-6 εβδομάδες μετά την έναρξη των προγραμμάτων αποκατάστασης και αφορούν τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας των ασθενών (Ιατρική της Άθλησης).

    Συγκεκριμένα μετά από 3-6-12 μήνες συμμετοχής σε πρόγραμμα αποκατάστασης παρατηρήθηκε αύξηση της VO2max  κατά  μέσο όρο 43% ο πνευμονικός αερισμός κατά 41% ενώ η ικανότητα για υπομεγιστη άσκηση αυξήθηκε κατά 33% (Boettcher 1989; Painter, 1988; Shalom et al., 1984; Goldberg et al., 1983).

    Στο επίπεδο της καρδιάς και των αγγείων βελτιώθηκε η απόδοση της αριστερής κοιλιάς, ενώ αυξήθηκε ο όγκος παλμού το κλάσμα εξώθησης και η καρδιακή παροχή τόσο κατά την ηρεμία όσο και κατά την άσκηση. Ακόμα παρατηρήθηκε πτώση της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας κατά 9% ενώ η συστολική και διαστολική πίεση μειώθηκε 6% και 9% αντίστοιχα (Ehsani et al., 1982; Goldberg et al.,1979; Letac, 1977).

    Σε επίπεδο αναπνευστικής λειτουργιάς διαπιστώθηκε αύξηση της ζωτικής χωρητικότητας, της δυναμικής ζωτικής χωρητικότητας, του εμπνεόμενου εφεδρικού όγκου αέρα και του μέγιστου εκπνεόμενου όγκου αέρα στο 1΄΄. Οι βελτιώσεις αυτές αποδίδονται στην αύξηση του πνευμονικού αερισμού λόγω κυρίως της βελτίωσης της συσταλτικότητας των αναπνευστικών μυών (Okroy, 1992) .

    Σε επίπεδο περιφερικών μυών η συμμέτοχη σε πρόγραμμα αποκατάστασης αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό την ατροφία των σκελετικών μυών των ασθενών αφού σε μυϊκές βιοψίες που πάρθηκαν από τον έξω πλατύ μετά από πρόγραμμα αποκατάστασης διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση κατά 53% των ινών τύπου Ι κατά 24% της διαμέτρου των ίδιων ινών και κατά 26% των ινών τύπου ΙΙ. Επίσης παρατηρήθηκε μορφολογική αποκατάσταση των πυρήνων και αύξηση του αριθμού των ριβοσωματίων στις μυικές ίνες των ασθενών, σημεία αυξημένης παράγωγης πρωτεϊνών (Harter et al., 1985; Goldberg et al.,1980).

    Τέλος η βελτίωση στην ψυχοκοινωνική κατάσταση είναι εξίσου πολύ σημαντική αφου η συστηματική γύμναση των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, μειώνει τη κατάθλιψη ενισχύει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, βοηθά στη κοινωνική επανένταξη και οδηγεί σε βελτιώση των δεικτών ποιότητας ζωής (Koudi et al., 1997).

 

Δημήτρης Αθανασόπουλος, Mcs,PhD in exercise physiology

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3996079