ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Εκτύπωση E-mail

ΑΣΚΗΣΗ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ,ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ,ΙΑΣΩ

 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΗΣ  

 

 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

 

    Πριν τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι άνθρωποι με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια αποθαρρύνονταν για συμμέτοχη σε επίσημα προγράμματα άσκησης. Αυτό οφείλονταν σε ανησυχίες σχετικά με το αν η άσκηση θα βοηθούσε η θα έβλαπτε περισσότερο την αδύναμη καρδιά.

     Την περασμένη δεκαετία όμως πολυάριθμες μελέτες έδειξαν και ουσιαστικά τεκμηρίωσαν την ασφάλεια και τις ωφέλειες της εκγύμνασης σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι οι βελτιώσεις στην ικανότητα για άσκηση μετά το πρόγραμμα αποκατάστασης οφείλονταν σε περιφερικές προσαρμογές όπως βελτίωση του μεταβολισμού των σκελετικών μυών της λειτουργιάς του ενδοθηλίου της αγγειοδιασταλτικής ικανότητας και της κατανομής της καρδιακής παροχής αλλά και σε κεντρικές μεταβολές της καρδιάς όπως αύξηση του κλάσματος εξώθησης κατά την ηρεμία και κατά την άσκηση (Loyd, 2002).

     Συγκεκριμένα Dua και συνεργάτες του (2009) μελέτησαν 61 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια σε όλα τα στάδια μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης για 10 εβδομάδες που περιλάμβανε αερόβια άσκηση στο δαπεδοεργόμετρο μαζί με ερωτηματολόγια για την ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά το πρόγραμμα όλοι οι ασθενείς ανεξάρτητα της σοβαρότητας της ασθένειας βελτίωσαν την φυσική τους κατάσταση αύξησαν την αυτοπεποίθηση τους, μείωσαν τις ανασφάλειες τους και γενικά άλλαξε η ποιότητα ζωής τους προς το καλύτερο.

    Επίσης Tuni- Lenne και συνεργάτες (1996) μελέτησαν 21 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια στάδιο ΙΙ και ΙΙΙ μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης δύναμης των ποδιών διάρκειας 8 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάρα την γύμναση μονό των κάτω ακρών η ικανότητα για υπομέγιστη άσκηση αυξήθηκε σημαντικά ενώ και η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε σε σχέση με την ομάδα έλεγχου.  

    Ακόμα ο Gordon και συνεργάτες (1996) μελέτησαν τις προσαρμογές των σκελετικών μυών μετά από πρόγραμμα ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων μυών σε 14 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μυϊκή λειτουργιά βελτιώθηκε σημαντικά  αφού αυξήθηκε η δύναμη κατά 16% η αντοχή κατά 40% ενώ το ένζυμο CS αυξήθηκε κατά 30%. Τέλος σε επίπεδο κεντρικών προσαρμογών ο Amundsen και συνεργάτες 2008 μελέτησαν την επίδραση της υψηλής έντασης άσκησης (80%-90%) στην διαστολική λειτουργιά της αριστερής κοιλιάς σε 17 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια σε σταθερή φάση. Τα αποτελέσματα μετά από 10 εβδομάδες άσκησης έδειξαν ότι αυξήθηκε η VO2max κατά 17% ενώ η διαστολική φάση της αριστερής κοιλιάς βελτιώθηκε σημαντικά. Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει η Wisslof και συνεργάτες (2007) όπου σε 27 σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (Left Ventricular EF 29%) μετά από πρόγραμμα διαλλειματικής άσκησης υψηλής έντασης (95%) για 12 εβδομάδες παρατήρησε βελτίωση της VO2max κατά 46%  αύξηση του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλιάς κατά 35%  βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου και αύξηση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Δημήτρης Αθανασόπουλος, Mcs,PhD in exercise physiology

 

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3996085