ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Εκτύπωση E-mail

ΑΣΚΗΣΗ,ΥΠΕΡΤΑΣΗ,ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ,ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ,ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ,ΙΑΣΩ

 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΗΣ

 

 ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

    Η πνευμονική υπέρταση συνδέεται με προβλήματα στη δεξιά κυκλοφορία της καρδιάς. Αν αφαιρέσουμε τις αριστερές καρδιοπάθειες και επικεντρωθούμε στις δεξιές που οφείλονται στην πνευμονική υπέρταση, τότε όπως είναι επόμενο η θεραπευτική προσέγγιση ξεκινά από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πνευμόνων, σε συνδυασμό βέβαια με την αντιμετώπιση των δευτερογενών προβλημάτων της καρδιάς (Rasche et al., 2007).

    Όσο πιο επιβαρημένη είναι η δεξιά κοιλία της καρδιάς εξαιτίας της πνευμονικής υπέρτασης τόσο χειρότερη είναι και η πρόγνωση για τους ασθενείς (www.tovima.gr). Ακόμα όπως και στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια έτσι και στη χρόνια πνευμονική υπέρταση υπάρχει αυξημένη διέγερση του τόνου του συμπαθητικού συστήματος δημιουργώντας μεταβολές στον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας από το αυτόνομο νευρικό σύστημα αλλαγές που συμβάλλουν στη μειωμένη ικανότητα για άσκηση (Wensel et al., 2009).

   Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν ο ασθενής που πάσχει από πνευμονική υπέρταση έχει υπό περιορισμένη λειτουργιά τα δύο σημαντικότερα λειτουργικά συστήματα του οργανισμού για την τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο και κατ’ επέκταση με ενέργεια. Κατά βάση λοιπόν λόγω της σοβαρότητας της πάθησης χρειάζεται ειδική θεραπεία και γι’  αυτό το λόγω και έχουν δημιουργηθεί ειδικά κέντρα πνευμονικής υπέρτασης ώστε να παρακολουθούνται οι ασθενείς αρκετά συχνά και να τους δίνονται τα θεραπευτικά σχήματα και οι οδηγίες ώστε να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής τους, κυρίως μέσω φαρμακευτικής αγωγής και ήπιας άσκησης (Η παθολογία στην Ιατρική Πράξη).

     Σε έρευνα των Μereles και των συνεργατών του (2006), μελέτησαν 30 ασθενείς με σοβαρού βαθμού πνευμονική υπέρταση για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης μετά από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης 15 εβδομάδων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αερόβια άσκηση, ενδυνάμωση αναπνευστικών και περιφερικών μυών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα πρόγραμμα ήπιας αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης των μυών μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα για μέγιστη και υπομέγιστη άσκηση, την ποιότητα ζωής καθώς και την κατηγοριοποίηση τους με βάση τη λειτουργική τους ικανότητα σύμφωνα με το παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO).

     Oστώσο σε μελέτη του Ηudon και των συνεργατών του (2008) μετά από έρευνα βιβλιογραφίας από το 1966 έως το 2006, προσπάθησαν να παρουσιάσουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αποκατάστασης σε ασθενείς με τουλάχιστον μια χρόνια πάθηση συμπεριλαμβανόμενου της καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άσκηση έδειξε θετικά αποτελέσματα σε μονό μία από αυτές ενώ στις υπόλοιπες έρευνες που πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης παρατηρηθήκαν μικρές ή και καθόλου επιδράσεις. 

    Στους ασθενείς λοιπόν με πνευμονική υπέρταση ανάλογα με το βαθμό της σοβαρότητας και με το βαθμό των συνοδών ασθενειών που εμπλέκονται, θα πρέπει να επιλέγεται από τους ειδικούς αν θα πρέπει να ασκούνται η όχι ενώ αν τελικά επιλεγεί η άσκηση σαν μέσο αποκατάστασης θα πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς είναι ευάλωτοι σε πολλαπλούς κίνδυνους που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό τους σύστημα (Η παθολογία στην Ιατρική Πράξη).

 

Δημήτρης Αθανασόπουλος, Mcs,PhD in exercise physiology

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3996278