ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ Εκτύπωση E-mail

ΑΣΚΗΣΗ,ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ,ΔΙΑΧΥΤΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ,ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ,ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΙΑΣΩ,ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΗΣ

 

 ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ.

     Ο ρόλος της αποκατάστασης ως θεραπευτικό μέσο των ασθενών με διάχυτες πνευμονοπάθειες είναι πολύ σημαντικός αλλά ταυτοχρόνος και πολυπαραγοντικός λόγο των παθοφυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων που την επηρεάζουν (Kλινική Πνευμολογία).

    Η αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος αποκατάστασης οφείλεται στην αύξηση της ικανότητας για άσκηση και τη μείωση του αισθήματος της δύσπνοιας ( Νaji et al., 2006).

    Το αίσθημα της δύσπνοιας στους ασθενείς με διάχυτες πνευμονοπάθειες αποτελεί το πιο κοινό παράγοντα αποστροφής από την άσκηση (Μahler et al.,1989). Η αποκατάσταση με χρήση Ο2 φαίνεται ότι δρα ευεργετικά αφου οι δυνατότητες του ασθενή να ανταποκριθεί μονός του στις απαιτήσεις είναι σημαντικά περιορισμένες.

    Η παρέμβαση με χρήση οξυγονοθεραπείας κατά την άσκηση στοχεύει στον αποτελεσματικότερο αερισμό ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για αύξηση του, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της δύσπνοιας και ο ασθενής να μπορεί να ασκείτε για περισσότερο χρόνο. Η χορήγηση στους ασθενείς αυτούς βελτιώνει την απόδοση του οξυγόνου στους ασκούμενους μυς ελλατώνει τον αναερόβιο μεταβολισμό και τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος γεγονός το οποίο ελαττώνει τον πνευμονικό αερισμό για δεδομένο έργο βελτιώνοντας με το τρόπο αυτό το αίσθημα της δύσπνοιας και αυξάνοντας την αντοχή σε μυϊκό έργο (Ηarris-Eze et al., 1994).  Επίσης μια άλλη μορφή άσκησης είναι η ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών η οποία και αυτή συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ικανότητας για άσκηση και τη μείωσης του βαθμού της δύσπνοιας (Schwarz- King, 2003).

   Tέλος η συμμέτοχη σε προγράμματα αποκατάστασης δείχνει ότι αυξάνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνεται ο αριθμός εισαγωγής στο νοσοκομείο καθώς  και  μειώνονται οι δαπάνες σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα (Pesut, 2008; Ferreira et al., 2009).

 

Δημήτρης Αθανασόπουλος, Mcs,PhD in exercise physiology

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3996170