ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ Εκτύπωση E-mail

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ,ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΣΚΗΣΗ, ΙΑΣΩ, ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΗΣ

 

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

    Πολλοί ασθενείς με Κυστική Ίνωση έχουν φυσιολογική αερόβια φυσική κατάσταση και φυσιολογικές καρδιοναπνευστικής ανταποκρίσεις σε μια απλή συνέδρια προπόνησης. Ωστόσο καθώς η νόσος προοδεύει και η πνευμονική λειτουργία μειώνεται η ανοχή στην άσκηση ελαττώνεται.

    Κατά την άσκηση οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο κατά λεπτό πνευμονικό αερισμό για να αντιρροπήσουν την απόφραξη των αεραγωγών και την αύξηση στο νεκρό χώρο. Τα περισσότερα άτομα με ήπια έως μέτρια πνευμονοπάθεια είναι ικανά να διατηρήσουν επαρκή ανταλλαγή αέριων ενώ αυτοί με πιο σοβαρή νόσο μπορεί να εμφανίσουν αποκορεσμό της αιμοσφαιρίνης και κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα κατά την άσκηση (Άσκηση και χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες).

    Με όλα τα παραπάνω που συζητήθηκαν γίνεται αντιληπτό ότι ο ρόλος της αποκατάστασης είναι αναγκαίος. Η αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος αποκατάστασης βασίζεται στο ότι συμβάλλει στην αύξηση της ικανότητας για  υπομέγιστο και μέγιστο έργο, στην αύξηση της αντοχής των αναπνευστικών μυών στη βελτίωση της καρδιαγγειακής επάρκειας για δεδομένο υπομέγιστο έργο, στη μεγαλύτερη κάθαρση βλέννας και τέλος στη προσωρινή καθυστέρηση της επιδείνωσης σε δείκτες όπως της πνευμονικής λειτουργίας (Scheinderman et al., 2000; Webb et al, 1995).

    Οι ασθενείς επίσης μπορούν να ωφεληθούν και από πρόγραμμα ενδυνάμωσης των άνω και κάτω ακρών αφού έχει μελετηθεί ότι η προπόνηση με αντιστάσεις αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και μειώνει την δυναμική υπερδιάταση (Orestein and Nixon, 1989).

    Τέλος υψηλοτέρων επιπέδων ένταση άσκησης φαίνεται να ωφέλει περισσότερο αφου αυξάνει τη ποιότητα ζωής των ασθενών και παρατείνει το προσδόκιμο όριο ζωής τους (Άσκηση χρόνιες παθήσεις και  αναπηρίες).

 

Δημήτρης Αθανασόπουλος, Mcs,PhD in exercise physiology

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3996555