ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ Εκτύπωση E-mail

Ρήξη Μηνίσκου

 

Η ανατομία του γόνατος

 

Το γόνατο είναι μια περίπλοκη άρθρωση που απαρτίζεται από οστά, μύες, τένοντες, συνδέσμους και χόνδρο. Στο γόνατο συνδέεται κάτω πέρας του μηρού (μηριαίοι κόνδυλοι) με το άνω πέρας της κνήμης (κνημιαίοι κόνδυλοι), ενώ συμμετέχει εμπρός και το οστό της επιγονατίδα. Η σύνδεση αυτή μας επιτρέπει να λυγίζουμε και να κάμπτουμε το γόνατο Η περόνη δεν συμμετέχει στην άρθρωση του γόνατος αλλά συνδέεται με το άνω μέρος της κνήμης.. Η άρθρωση του γόνατος χαρακτηρίζεται ως «γίγγλυμη» ή γωνιώδης και λειτουργεί παρόμοια με το μεντεσέ μιας πόρτας. Το γόνατο δεν κάμπτεται μόνο προς τα εμπρός και προς τα πίσω, αλλά διαθέτει και ένα περίπλοκο περιστροφικό στοιχείο που ενεργοποιείται με την κάμψη και την έκταση.


 

 

Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους ελλειπτικού σχήματος, που μοιάζουν με προστατευτικά μαξιλαράκια. Ο έξω μηνίσκος βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του γόνατος και ο έσω μηνίσκος βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος. Οι δυνατοί αλλά εύκαμπτοι μηνίσκοι λειτουργούν ως αποσβεστήρες κραδασμών που αναπτύσσονται μεταξύ του μηριαίου οστού και του κνημιαίου οστού, ειδικά σε δραστηριότητες κατά τις οποίες επιβαρύνονται σημαντικά λόγω στήριξης του βάρους, όπως κατά το περπάτημα,το ανέβασμα της σκάλας ή η προσγείωση μετά από άλμα. Οι μηνίσκοι επίσης σταθεροποιούν και κατανέμουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος στην άρθρωση του γόνατος.

 


Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ACL=Anterior Cruciate Ligament) και ο Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (PCL=Posterior Cruciate Ligament) είναι ένα ζεύγος συνδέσμων ζωτικής σημασίας που σχηματίζει ένα χίασμα στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος. Τόσο ο ACL όσο και ο PCL λειτουργούν για τη σταθεροποίηση του γόνατος από εμπρός προς τα πίσω. Ο ACL εμποδίζει κυρίως την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης και ο PCL εμποδίζει κυρίως την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Οι χιαστοί σύνδεσμοι συμμετέχουν λιγότερο και σε κινήσεις του γόνατος.

 

Το γόνατο διατηρεί την πλάγια σταθερότητά του με τους πλάγιους συνδέσμους. Υπάρχουν δύο πλάγιοι σύνδεσμοι, ο έσω (MCL=Medial Collateral Ligament) και ο έξω (LCL=Lateral Collateral Ligament). Κύρια λειτουργία τους είναι να εμποδίζουν την προς τα μέσα ή έξω παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό.

 

 

Ρήξη Μηνίσκου στις αθλητικές δραστηριότητες

 

Οι ρήξεις μηνίσκων στον αθλητισμό γενικά αποτελούν περίπου το 5-10% όλων των τραυματισμών. Συχνά συμβαίνουν σε συνδυασμό με άλλη κάκωση πχ. ρήξη ACL. Συχνότερα τραυματίζεται ο έξω μηνίσκος λόγω των δυνάμεων βλαισότητος και έξω στροφής που αναπτύσσονται (δηλ δυνάμεων απομάκρυνσης της κνήμης προς τα έξω σε σχέση με τον μηρό μαζί με έξω στροφή).

Οι ρήξεις συμβαίνουν όταν αναπτύσσονται στροφικές δυνάμεις σε ένα λυγισμένο γόνατο που δέχεται φόρτιση βάρους. Ανάλογα με τις αναπτυσσόμενες δυνάμεις και τη θέση του γόνατος μπορεί να συμβούν διαφόρων ειδών κακώσεις στους μηνίσκους.

 

 

Τι να κάνετε όταν σας συμβεί

 

Εάν υποστείτε ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, θα αισθανθείτε πόνο στο γόνατο, που μπορεί να μην σας επιτρέπει να συνεχίσετε να αθλήστε ή να περπατάτε. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να μην είναι έντονος και το γόνατο μπορεί να πρηστεί πολύ λίγο ή να πρηστεί την επόμενη μέρα. Είναι πιθανό να μην μπορείτε να τεντώσετε ή να λυγίσετε πλήρως το γόνατό σας.

·        Μην πανικοβάλεστε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

·        Αποφύγετε να αθληθείτε.

·        Τοποθετήστε πάγο στο τραυματισμένο γόνατο (μέσα σε νάυλο για με την παρεμβολή πετσέτας)

·        Αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Ο γιατρός θα εξετάσει το γόνατό σας και θα σας υποβάλλει σε απλές δοκιμασίες για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες βλάβες. Είναι πιθανό ο πόνος να μην επιτρέπει την πλήρη κλινική εξέταση και να πρέπει να εξεταστείτε πάλι μετά από μερικές μέρες. Μπορεί να σας ζητήσει απλές ακτινογραφίες γόνατος. Επειδή οι μηνίσκοι αποτελούνται από μαλακό ιστό δεν απεικονίζονται φυσιολογικά στις απλές ακτινογραφίες. Γι’ αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθείτε σε Μαγνητική Τομογραφία.

 

Ανάλογα με τη ρήξη που έχετε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με αρθροσκόπηση και ανάλογα με τη βλάβη μπορεί να συρραφθεί ή να αφαιρεθεί το τμήμα του σπασμένου μηνίσκου.

Εάν το γόνατο δεν τεντώνει πλήρως τότε χρειάζεται άμεση αρθροσκοπική αντιμετώπιση γιατί κινδυνεύετε από μόνιμη δυσκαμψία.

 

Απευθυνθείτε σε γιατρούς που έχουν εμπειρία από αντιμετώπιση τέτοιων κακώσεων. Εμπιστευτείτε τους.

 

Η επάνοδος στο άθλημα και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά η εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση, καθώς και το εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να έχουν το ταχύτερο και ασφαλέστερο για εσάς αποτέλεσμα.

 

 

Αντιμετώπιση ρήξεων μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκων γενικά συμβαίνουν μετά από στροφικές κακώσεις του γόνατος. Σε μια στροφική κάκωση συνήθως το οστό του μηρού (μηριαίοι κόνδυλοι) στρέφεται πάνω στην ακινητοποιημένη στο έδαφος κνημιαία γλήνη, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται δυνάμεις συμπίεσης από τον μηρό στην κνήμη.

 

Έτσι αναπτύσσονται ισχυρές δυνάμεις μεταξύ μηρού και κνήμης, οι οποίες μπορεί να βλάψουν, ανάλογα με τη θέση τους μηνίσκους.

                                            

                                                           

 

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ρήξεις μηνίσκων και διακρίνονται ανάλογα με το σχήμα και τη θέση της ρήξης.

 

Η ρήξη του μηνίσκου συνήθως δημιουργεί έντονο πόνο τη στιγμή της κάκωσης στο γόνατο. Ανάλογα με το είδος της ρήξης το γόνατο μπορεί να πρηστεί αμέσως (ύδραθρο) ή την επόμενη μέρα. Ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει με ευχαίρεια και αισθάνεται πόνο σε ορισμένες θέσεις κατά την κίνηση του γόνατος.

 

Ορισμένες ρήξεις μηνίσκου (πχ. Bucket handle) προκαλούν εμπλοκή (block) γόνατος. Δηλαδή ο ασθενής δεν μπορεί να εκτείνει πλήρως το γόνατό του. Εάν αυτό παραμείνει για καιρό προκαλεί σημαντική δυσκαμψία στο γόνατο. Για το λόγο αυτό ρήξεις μηνίσκων που προκαλούν εμπλοκή γόνατος έχουν ένδειξη για άμεση αρθροσκοπική αποκατάσταση (βλέπε παρακάτω).

 

Για να διαπιστωθεί μια ρήξη μηνίσκου ο ειδικός γιατρός θα σας υποβάλλει σε ορισμένες δοκιμασίες. Αυτές θα ενισχύσουν ή θα απομακρύνουν τη διάγνωση. Συνήθως χρειάζεται μαγνητική τομογραφία για να πιστοποιηθούν απεικονιστικά οι ρήξεις μηνίσκων.

 

 


 

 

Συντηρητική αντιμετώπιση

Πολλές φορές μια μικρή ρήξη μηνίσκου μπορεί να ερεθίσει για μικρό χρονικό διάστημα το γόνατο, να δημιουργήσει ύδραρθρο, για να υποχωρήσουν τελικά τα συμπτώματα μετά από λίγο καιρό. Ο ασθενής μπορεί να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων για αρκετό διάστημα, αλλά συνήθως μετά από κάποια έντονη δραστηριότητα υποτροπιάζει ο πόνος.

Η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η τοποθέτηση πάγου και προστασία του γόνατος από καταπονήσεις, συνήθως οδηγεί σε υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης (φυσιοθεραπείας) που έχει ως στόχο την πλήρη επαναφορά του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση όλων των γύρω μυϊκών ομάδων, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

 

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση

Η πρόοδος της τεχνολογίας σήμερα μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο γόνατο με μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) που διέρχεται από μια οπή διαμέτρου 1cm να επισημάνουμε το είδος της ρήξης του μηνίσκου και με την είσοδο εργαλείων από μια άλλη οπή ίδιου μεγέθους να αφαιρέσουμε το σπασμένο τμήμα μηνίσκου ή να το συρράψουμε (εφόσον συντρέχουν κατάλληλες προϋποθέσεις). Η μέθοδος είναι πολύ απλή, με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών και μηδαμινή νοσηρότητα.

Ο ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί, αλλά επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, βαδίζοντας με βακτηρίες για 2-3 ημέρες. Ακολούθως ξεκινά πρόγραμμα αποκατάστασης (φυσιοθεραπείας) και πολύ σύντομα επανέρχεται στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες.

 

Ένας σπασμένος μηνίσκος μέσα σε ένα γόνατο λειτουργεί σαν ένα «γρέζι» σε μια μηχανή, προκαλώντας αυξημένες τριβές και φθορές. Οι φθορές στο χόνδρο του γόνατος είναι μόνιμες και δεν αυτοδιορθώνονται. Επίσης, μια ρήξη μηνίσκου προδιαθέτει σε άλλες ενδαρθρικές βλάβες (πχ ρήξη χιαστού συνδέσμου).

 

Σε έναν νεαρό δραστήριο αθλούμενο ασθενή με υποτροπιάζοντα επεισόδια ύδραρθρου στο γόνατο και πιστοποιημένη ρήξη με απεικονιστικές μεθόδους (μαγνητική τομογραφία) έχει ένδειξη η αρθροσκοπική αντιμετώπιση. Με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει σύντομα και με ασφάλεια στην καθημερινότητα και στις αθλητικές του δραστηριότητες.

 

Νικόλαος Τζανακάκης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

 

Επιμελητής

Β’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΙΑΣΩ

Τηλ 210-6502000, 6944201082

email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

www.snowsafety.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 4011974