ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Εκτύπωση E-mail

Μέγεθος του προβλήματος

            Η παχυσαρκία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2006), θεωρείται ως κατάσταση επιδημίας. Η εξάπλωσή της τριπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αν δεν παρθούν κάποια μέτρα υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 150 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικοι (20% του πληθυσμού) και 15 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι (10% του πληθυσμού) στην ευρωπαϊκή επικράτεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2010. Τα παιδιά βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο εξαιτίας της παχυσαρκίας καθώς αποτελεί την πιο κοινή παιδική διαταραχή και έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου II, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, και παρουσιάζουν δυσκολία στον ύπνο καθώς επίσης αναπτύσσουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ίσως το πιο ανησυχητικό, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα στην ενηλικίωση και να αναπτύξουν πιο σοβαρές ασθένειες με αποτέλεσμα μείωση στη διάρκεια και στην ποιότητα της ζωής τους. Το 2006 20% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και το 1/3 αυτών ήταν παχύσαρκα, ενώ μέχρι το 2010 υπολογίζεται ότι θα είναι παχύσαρκο ένα στα δέκα παιδιά.

 

Προσδιορισμός της παιδικής παχυσαρκίας

            Η κατάταξη σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) που ισχύει για τους ενήλικες δεν είναι έγκυρη για τους ανήλικους εξαιτίας των αναπτυξιακών προτύπων και τις διαφορές στο φύλλο στο λίπος μάζας σώματος με την ωρίμανση (ACSM, 2004). Προτείνεται λοιπόν η χρήση των ακολούθων ποσοστών για την εκτίμηση του κατάλληλου βάρους στα παιδιά (εικόνα 3). Ο BMI τυπικά μειώνεται κατά τα προσχολικά χρόνια και αυξάνεται κατά την εφηβεία. Οι ποσοστιαίες καμπύλες απεικονίζουν αυτό το πρότυπο ανάπτυξης. Οι τελείες στην εικόνα 2 υποδεικνύουν ένα υποθετικό αγόρι το οποίο είχε BMI στο 95ο εκατοστιαίο ποσοστό στην ηλικία των 2, 4, 9 και 13 ετών με BMI 19.3, 17.8, 21.0 και 25.1 kg/m2 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι συγκρινόμενο με παιδιά ίδιας ηλικίας και φύλλου, 95 στα 100 έχουν χαμηλότερο BMI. Παρόμοια σχηματική απεικόνιση παρουσιάζουν τα ποσοστιαία εκατοστά του BMI σε σχέση με την ηλικία και στα κορίτσια (Simmons, 2004).

 

Παράγοντες που την επηρεάζουν

            Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα της ανεπιθύμητης αύξησης του βάρους η οποία προκαλείται από την διατάραξη της ενεργειακής ισορροπίας μέσω αυξημένης πρόσληψης ενέργειας ή μειωμένη δαπάνη ενέργειας ή και τα δύο (ASCM, 2004; WHO, 2006). Υπάρχουν πολλοί επιπλέον παράγοντες που την επηρεάζουν. Οι Elliot et al (2004) προτείνουν την συμπλήρωση μιας φόρμας ως οδηγό για τον προσδιορισμό του παιδιού ή εφήβου που διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει παχυσαρκία καθώς και κατάλληλες παρεμβάσεις ανάλογα με την ηλικία, για το παιδί και την οικογένεια (εικόνα 4). Στη φόρμα αυτή βλέπουμε να συνυπολογίζονται ανθρωπομετρικοί παράγοντες των γονέων και του παιδιού, η διατροφή και το μέγεθος της φυσικής δραστηριότητας (ΦΔ) του παιδιού. Το μέγεθος της ΦΔ αποτελεί παράγοντα κινδύνου όχι μόνο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (Trost et al, 2003) αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά όπως αυτά του γυμνασίου (Baba et al, 2006). Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη αν συνυπολογίσουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα ΦΔ από μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και από νεαρούς ενήλικες (Sigmund et al, 2007). Εκτός όμως από γενετικούς παράγοντες (ACSM, 2004; Simmons, 2004) είτε αυτό σημαίνει υπέρβαρους γονείς (Baba et al, 2006) είτε ορμονική αιτιολογία, ένας άλλος παράγοντας είναι η έλλειψη αστικών χώρων για άσκηση και ΦΔ (Braubach et al, 2007). Επίσης υποστηρίζεται ότι η μείωση στην καθημερινή ΦΔ κατά τη διάρκεια της εφηβείας εξαρτάται και από εθνικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες (Brodersen et al, 2007).

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Μεσογείων 264, 15562 Χολαργός, Αθήνα
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3419891