ΘΛΑΣΗ ΓΑΣΤΡΟΚΝΗΜΙΟΥ Εκτύπωση E-mail

Τί είναι?

Η θλάση του γαστροκνημίου είναι ένας τραυματισμός κατά τον οποίο σπάει ένας αριθμός μυϊκών ινών του μυ.

Πώς συμβαίνει?

Ο τραυματισμός αυτός συμβαίνει μετά από κάποια απότομη και εκρηκτική κίνηση όπως το σπιντ ή ένα μεγάλο άλμα, ο΄που μπορεί να παρουσιαστεί ρήξη μεγάλου ή μικρού αριθμού μυϊκών ινών.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα?

Μόλις συμβεί η θλάση του γαστροκνημίου ο τραυματίας έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον έχει κλωτσήσει ή ότι του έχει πετάξει μια πέτρα στην περιοχή της γάμπας. Στην περίπτωση μεγάλης ρήξης του μυ ο τραυματίας είναι ανύμπορος να σηκώσει την πτέρνα του από όρθια θέση ή να σπρώξει τα δάκτυλα του πάσχοντος ποδιού προς τα κάτω από ύπτια θέση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση?

Καταρχήν κάνουμε ψηλάφηση στην περιοχή του μυ για να διαπιστώσουμε εάν βρίσκεται στη θέση του, εάν υπάρχει οίδημα και εάν υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνει παρατήρηση στον τρόπο που περπατάει ο τραυματίας.  

                                

Πώς γίνεται η θεραπεία?

Τοποθετήστε πάγο για 15-20 λεπτά κάθε 3-4 ώρες για τις πρώτες 2-3 ημέρες ή μέχρι να ελεγχθεί ο πόνος. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε ειδικό φυσικοθεραπευτή για να περιοριστεί η φλεγμονή και το οίδημα.

Ξεκινήστε τη λήψη αντιφλεγμονοδών φαρμάκων άμεσα και δικόψτε τα μόλις σας το πεί ο γιατρός. Το ίδιο χρονικό διάστημα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο πόνος θα πρέπει να κάνετε περίδεση στον πάσχοντα μυ σύμφωνα με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας.

Αποφεύγετε κινήσεις ή δραστηριότητες που να επιδεινώνουν τη φλεγμονή πχ αντί για τρέξιμο μπορείτε να κολυμπάτε σε πισίνα.

 

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές και αθλητικές μου δραστηριότητες?

Ο σκοπός της αποκατάστασης είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή σας στις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες. Αν επιστρέψεις νωρίτερα απ’ότι πρέπει πιθανόν να επιδεινωθεί ο τραυματισμός και να οδηγηθείς σε μόνιμη ενόχληση. Ο γενικός κανόνας πάντως λέει ότι όσο πιο χρόνιος είναι ο τραυματισμός και όσο πιο πολύ καθυστέρησε η έναρξη των θεραπειών τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την ίασή του. Μπορείς να επιστρέψεις με ασφάλεια στις αθλητικές και καθημερινές σου δραστηριότητες εαν ξεκινώντας από την αρχή της λίστας και πηγαίνοντας προς το τέλος καθένα από τα παρακάτω είναι αλήθεια

  • Έχετε πλήρη τροχιά κίνησης στο τραυματισμένο πόδι συγκρίνοντάς το με το υγιές.
  • Έχετε την ίδια δύναμη στο τραυματισμένο πόδι όταν το συγκρίνετε με το υγιές.
  • Τρέχετε σε ευθεία χωρίς να αισθάνεστε ενόχληση.
  • Κάνετε σπριντ σε ευθεία χωρίς να αισθάνεστε ενόχληση.
  • Μπορείτε να κάνετε αλλαγές κατεύθυνσης στην αρχή τρέχοντας αργά και μετά κάνοντας σπριντ.
  • Μπορείτε να κάνετε το «figure of 8» τεστ στην αρχή τρέχοντας αργά και μετά κάνοντας σπριντ.
  • Κάνετε κατακόρυφο άλμα προς τα πάνω στην αρχή με τα δύο πόδια ενώ μετά με το τραυματισμένο πόδι μόνο και δεν έχετε ενόχληση.

 

 

Πώς μπορώ να προλάβω την θλάση του γαστροκνήμιου?

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τη θλάση ή την υποτροπή του εν λόγω μυ είναι η καλή προθέρμανση και η διάτασή του πριν αλλά και μετά τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Αν οι γαστροκνήμιοί σας είναι γενικά «σφικτοί» τότε η διάτασή τους δύο φορές την ημέρα είτε γυμνάζεστε είτε όχι, θεωρείται απαραίτητη.

Κέντρο  Φυσικοθεραπείας  Ιασώ

url:http://www.iasophysio.gr      email: info:iasophysio.gr

 
< Προηγ.

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Σύνολο Επισκεπτών: 3897126