ΣΑΛΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΙΕΣ Εκτύπωση E-mail

"Υπάρχει  επηρεασμός  του  εγκεφάλου  από  τις  κεφαλιές   στο  5Χ5? "

 

 

Προβληματισμός επικρατεί με το αν οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο σάλας μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό του εγκεφάλου. Έρευνες που χρησιμοποιούν ειδικά διαγνωστικά τεστ και εξετάσεις δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν οι κεφαλιές είναι επικίνδυνες. Οι έρευνες γενικά δεν έχουν δείξει διαφορές μεταξύ ποδοσφαιριστών και άλλων αθλητών αλλά κάποιες εργασίες έδειξαν διαφορές μεταξύ ποδοσφαιριστών και μη αθλητών. Λόγω της αβεβαιότητας συνιστάται χρήση σωστής τεχνικής στις κεφαλιές, αυξημένη προσοχή στην τήρηση των κανόνων, και στην πιθανότητα τραυματισμού από τις κεφαλιές.

Στις Η.Π.Α. οι τραυματισμοί στο κεφάλι συσχετιζόμενοι με τα αθλήματα επαφής υπολογίζονται σε 300.000 το χρόνο. Και επειδή το ποδόσφαιρο σάλας κατατάσσεται στα αθλήματα επαφής, αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης το αν προκαλούν τραυματισμούς στον εγκέφάλο τα  επαναλαμβανόμενα χτυπήματα όπως είναι η κεφαλιά. Υποθετικά αναφέρεται ότι οι κεφαλιές μπορεί να είναι ανάλογες με τα χτυπήματα στο κεφάλι που συμβαίνουν στο μποξ. Σκεπτόμενοι ότι στο μποξ περιγράφονται σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνιστούν μέχρι και αλλαγή της προσωπικότητας, η ανησυχία θα μπορούσε να έιναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι οι ενεργοί ποδοσφαιριστές παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια, ενώ η ραγδαία διάδοση του ποδοσφαίρου σάλας αυξάνει τα νούμερα αυτά κατά πολύ.

 

Στην Ευρώπη οι τραυματισμοί στο κεφάλι υπολογίζονται από 1 έως 20% του συνόλου των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο και η βιβλιογραφία αναφέρει ακόμα και σοβαρούς ή θανάσιμους τραυματισμούς. Βέβαια οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να σημαίνουν διάφορα πράγματα όπως επαφή με αντίπαλο, πτώση στο έδαφος, σύγκρουση με τα γκολπόστ και όχι μόνο τραυματισμούς από κεφαλιά.

 

Σε μια έρευνα ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου το 89% των ανδρών βρέθηκε να έχει κάποιο ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι ενώ το 54% αυτών έχει πάθει καποια στιγμή διάσειση. Άλλη έρευνα υπολογίζει ότι σε μία περίοδο δέκα ετών η πιθανότητα για διάσειση στο ποδόσφαιρο έιναι 50% για τους άνδρες και 22% για τις γυναίκες. Ενώ η με σωστή τεχνική εκτέλεση κεφαλιάς δεν έχει βρεθεί να προκαλεί επεισόδια διάσεισης, παρόλα αυτά το 18% των περιστατικών διάσεισης ήταν αποτέλεσμα κεφαλιάς.

 

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε τα αποτελέσματα συμπτωμάτων που καταγράφηκαν σε 128 ποδοσφαιριστές. Οι αθλητές είχαν παίξει κατά μέσο όρο εκατό παιχνίδια ο καθένας και τα συμπτώματα είναι σχετικά με τις κεφαλιές και αφορούν παρατεταμένες ή μόνιμες ενοχλήσεις.

 

Συμπτώματα

 

Παρατεταμένα (Αριθμ. Ατόμων)

Μόνιμα (Αριθμ. Ατόμων)

Πονοκέφαλος

12

2

Πόνος στον αυχένα

6

0

Ζαλάδα

5

1

Ερεθισμός

1

1

Αϋπνία

1

1

Διαταρραχές ακοής

1

0

Εξασθένιση μνήμης

0

2

Αντίδραση στο αλκοόλ

0

1

 

Τα ευρήματα που σχετίζονται με τις επιδράσεις της επαναλαμβανόμενης διάσεισης μας έχουν αυξήσει το φόβο και την προσοχή που πρέπει να δώσουμε στο θέμα της επιρροής της κεφαλιάς στο ποδόσφαιρο. Παρόλο που τα περισσότερα μικρά συμπτώματα από τραυματισμό στο κεφάλι μπορεί να εξαφανιστούν σε λεπτά ώρες ή μέρες, η εμφανής αυτή βελτίωση δεν εξασφαλίζει τη μη ύπαρξη ζημιάς στους εγκεφαλικούς νευρώνες ή ότι ό αρχικός αθώος τραυματισμός δε θα επιδεινωθεί σε μελλοντικό επανατραυματισμό.

 

Σε έρευνες με ζώα μικροί επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα έχουν δείξει να προκαλούν πιο μεγάλες εγκεφαλικές βλάβες σε σχέση με μεγάλα χτυπήματα μεταξύ των οποίων όμως μεσολαβούσε περισσότερος χρόνος.

 

 

Τα νευρολογικά και εμφανή συμπτώματα από μικρούς επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στο κεφάλι μπορεί να είναι αθροιστικά και εξαρτώμενα από τη συχνότητα όταν οι τραυματισμοί αφορούν εκτεταμένη χρονική περίοδο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην ιατρική περιγράφονται σύνδρομα όπου αν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι συμβούν σε χρονικό διάστημα λίγων ωρών ή ημερών μπορεί να αποβούν θανάσιμοι.

 

Η φυσική στις κεφαλιές

Οι παραγοντες που πιθανόν επηρρεάζουν τους τραυματισμούς από τις κεφαλιές περιλαμβάνουν:

α. Τα χαρακτηριστικά της μπάλας

β. Τη συχνότητα των επαφών

γ. Την ανάλυση της επαφής με τη μπάλα

δ. Την τεχνική της κεφαλιάς

 

Μια μπάλα ποδοσφαίρου ζυγίζει από 396 έως 453 γραμμάρια. Μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητες από 50 έως 120 χλμ. την ώρα ή και περισσότερο. Μια μπάλα που κλωτσάται από απόσταση περίπου δέκα μέτρων με μέση δύναμη ταξιδεύει με ταχύτητα 80 χλμ. την ώρα ενώ η δύναμη πρόσκρουσης φτάνει τα 116 kp. Σε φουλ δύναμη η ταχύτητα πρόσκρουσης υπολογίζεται στα 200 kp ενώ η επαφή με τη μπάλα διαρκεί από 1/128 έως 1/63 του δευτερολέπτου.

 

Ο κίνδυνος και η συχνότητα των τραυματισμών από κεφαλιά σχετίζονται με τη δύναμη πρόσκρουσης της μπάλας και τη σχετική επιτάχυνση του κεφαλιού του παίχτη. Έρευνες που έγιναν σε ζώα έχουν δείξει ότι η διάσειση προκαλείται πιο εύκολα όταν το κεφάλι μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και σαφώς πιο σπάνια όταν το κεφάλι συγκρατείται σε μια σταθερή θέση.

 


Η σωστή τεχνική για την κεφαλιά περιλαμβάνει τη χρήση του πρόσθιου οστού στο κεφάλι για την επαφή με τη μπάλα, τη σύσπαση των αυχενικών μυών για να περιορίσουν την κίνηση στο κεφάλι, και τους μυς των κάτω άκρων για να τοποθετήσουν τη ροπή σε ευθυγράμμιση με το κεφάλι και τον αυχένα, αυξάνοντας έτσι τη μάζα αντίδρασης και μειώνοντας την επιτάχυνση του κεφαλιού.

 

 

 

Για σωστά τεχνικά χτυπήματα κεφαλιάς συνιστώνται:

1. Σωστή τοποθέτηση του κορμού

2. Ενδυνάμωση των μυών όλου του κορμού με έμφαση στους μυς που χρησιμοποιούνται στα άλματα.

 

Συμπεράσματα

Παρόλο που η εκτέλεση κεφαλιάς στο ποδόσφαιρο δεν έχει αποδειχθεί εντελώς ζημιογόνα, προσοχή απαιτείται εωσότου ολοκληρωθούν περεταίρω έρευνες με περισσότερα στοιχεία. Με τα σημερινα όμως στοιχεία τέσσερις συμβουλές φαίνονται απαραίτητες.

  1. Εκπαίδευση και ενημέρωση για την πιθανότητα τραυματισμού από τις κεφαλιές. Η εκπαίδευση αυτή πρέπει να επεκτείνεται και σε προπονητές, γονείς, διαιτητές καθώς και όλους όσοι ασχολούνται με τα επαγγέλματα υγείας.
  2. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση της σωστής τεχνικής κεφαλιάς. Ενώ π.χ. κάποιοι τυχαίοι τραυματισμοί όπως η σύγκρουση με το γκολπόστ μπορεί να είναι αναπόφευκτοι, η χρήση της σωστής τεχνικής για την αποφυγή τραυματισμών μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται, ξεκινώντας μάλιστα από την προπόνηση.
  3. Οι κανόνες που προστατεύουν τους παίχτες πρέπει να τηρούνται στο έπακρο από τους διαιτητές αλλά και να υποστηρίζονται από προπονητές, γονείς και φιλάθλους. Για παράδειγμα τα ύπουλα χτυπήματα ή τραβήγματα των αμυντικών μπορεί να αλλοιώσουν τη φυσική της εκτέλεσης μιας κεφαλιάς με τα επακόλουθα προβλήματα και γι’ αυτό δε θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα.
  4. Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την πιθανότητα τραυματισμού του εγκεφάλου από κεφαλιά. Με βάση το γεγονός αυτό συμπτώματα που προαναφέρθησαν των παιχτών μετά από ένα παιχνίδι ή ένα τραυματισμό πρέπει να εξετάζονται από εξειδικευμένο ιατρό ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η διάσειση αποτελεί μέρος της διαφορικής διάγνωσης.

 

Κέντρο  Φυσικοθεραπείας  Ιασώ

url:http://www.iasophysio.gr      email: info:iasophysio.gr
 
< Προηγ.

ΙΑΣΩ Physio YouTube Channel

ΙΑΣΩ Physio

ΙΑΣΩ  Pphysio YouTube Channel

Επιλεγμένη Αρθρογραφία

Επιλέξτε το αρχικό γράμμα και δείτε το αντίστοιχο διαθέσιμο άρθρο ή δείτε όλα τα  άρθρα. A - Β - Γ - Δ  - Ε - Ζ
Η- Θ - Ι - Κ - Λ - Μ
Ν -Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ
Τ -Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Που βρισκόμαστε

Λεωφόρος Κηφισιας 37-39 ,15123 Μαρούσι (Αγησιλάου και Δημοκρίτου)  τηλ. 2106383970
 

Επισκεψιμότητα

Έχουμε 1 επισκέπτη online
Σύνολο Επισκεπτών: 3697574